fabrika-namjestaja-konjuh

Živinice: Konjuh bi uskoro mogao dobiti novog strateškog partnera

Fabrika namještaja Konjuh iz Živinica, koja je više od godinu dana u stečaju, uskoro bi mogla dobiti novog strateškog partnera. Prvi javni poziv za prodaju višemilionski vrijedne imovine je raspisan, a radnici očekuju da bi eventualna prodaja konačno mogla riješiti njihovu agoniju, pokrenuti kompletnu proizvodnju i omogućiti uvezivanje staža.

Za mašinama danas radi samo nekoliko radnika koji proizvode visokokvalitetni namještaj. Najveća potražnja je iz RS-a.U proizvodnji je angažovano njih oko 30 radnika koji za težak posao dobijaju minimalnu platu. Tvrde da stečajni upravnik Hamdija Kunalić nije ispunio obećanja o ponovnom zapošljavanju radnika, zbog čega ih je više 200 još na birou, objavila je FTV.

Trenutno, 50 radnika koji su ispunili uslove čeka penzionisanje. Zatražili su od svih nivoa vlasti da hitno riješe taj problem, u suprotnom će ponovo na ulici morati tražiti svoja prava.«Mi se iskreno nadamo da će oni pokazati razumijevanje, na to imamo pravo. Ovi radnici nisu krivi što im nije uvezan staž», kaže Mujo Gavranović, predsjednik Sindikata Fabrike namještaja Konjuh.

U prvom krugu prodaje ukupna vrijednost imovine Konjuha je procijenjena na 52 miliona maraka. Nešto manje od tog iznosa su i ukupna dugovanja.«Mi smo zadovoljni tom procjenom, otprilike su i takva potraživanja. Mi bismo se mogli svi namiriti od te prodaje, kad bi se prodalo za tu cifru», ističe Gavranović.

Kontaktirali smo i stečajnog upravnika Hajrudina Kunalića, koji se, nakon usmenog obećanja da će govoriti pred kamerom, više nije javljao na naše telefonske pozive. Podsjećamo da je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona prije pet godina započelo istragu o višemilionskom kriminalu u firmi BHPelet, koja je bila formirana u krugu Konjuha. Međutim, optužnica protiv bivšeg menadžmenta nikada nije podignuta, navodi FTV.

(Republika.ba)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *