meliha-pasic-predsjednica-izborne-komisije-tuzla-1-696x392

Unos rezultata izbora za Tuzlu ne može biti završen u roku: GIK Tuzla uputila dopis CIK-u BiH u kome traže prolongiranje roka

Gradska izborna komisija (GIK) Tuzla ne može ispoštovati rok zadat naredbom Centralne izborne (CIK) Bosne i Hercegovine za unos objedinjenih rezultata u splikaciju koja se koristi za sva biračka mjesta. Rok za to ističe danas u ponoć, stoga su iz  GIK-a Tuzla su poslali dopis CIK-u BiH u kome traže prolongiranje roka.

˝Potrebno je ostaviti razuman rok političkim subjektima za delegiranje posmatrača koji će imati priliku prisustvovati objedinjavanju rezultata na način kako je predviđeno naredbom a i izbornim propisima. Dalje, po određivanju posmatrača od strane političkih subjekata, potrebno je organizovati objedinjavanje rezultata za nezanemarljiv broj biračkih mjesta, što u dodatnoj mjeri vremenski otežava provođenje potrebnih radnji u ostavljenom roku. Također, a što u cjelokupnom izbornom pocesu treba da bude prioritet za sve učesnike istog, posebno izbornu administraciju, potrebno je osigurati da volja građana iskazana na izborima bude u cjelosti i na propisan način obrađena i evidentirana, a u konačnom u cilju stvaranja uslova za upražnjavanje i zaštitu biračkog prava svih građana, kao jednog od krucijalnih prava u demokratskom sistemu˝, navodi se u dopisu CIK-u koji je uputila predsjednica Gradske izborne komisije Tuzla Meliha Pašić.

izbori-620x330

U dopisu se navodi da  provođenje ovakvih specifičnih radnji u kasnim noćnim satima realno može uzrokovati određene sumnje građana ali i političih subjekata u transparentnost objedinjavanja rezultata, što je dodatni argument za produženje roka određenog naredbom. ˝Imajući u vidu navedeno, apelujemo na razumijevanje te Vas još jednom molimo da udovoljite ovoj molbi i vjerujemo da će istoj biti udovoljeno, uvažavajući nesporne argumente koji su prethodno prezentovani, uz napomenu da će u međuvremenu biti poduzete sve aktivnosti u cilju osiguranja pravilnog utvrđivanja rezultata izbora na području grada Tuzle, počev od 09,00 sati, 11.10.2018. godine, uz prisustvo posmatrača ovlaštenih političkih subjekata, o čemu su isti obavješteni˝, navodeno je u dopisu GIK-a Tuzla.

(Republika.ba)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *