policija-1-696x456

Trikovi koje razbojnici u BiH koriste kako bi na ulici oteli vozilo od vlasnika

Svake godine u BiH bude ukradeno na stotine vozila, a policijski i istražni organi imali su ograničenog uspjeha u borbi protiv automafije.I dok u većini slučajeva vlasnici ostaju bez svojih vozila na parkinzima ili drugim lokacijama, dok je vozilo bilo u mirovanju, razbojnici u BiH u proteklim su se godinama služili različitim trikovima kako bi se i u prometu ili pod drugim okolnostima domogli željenog vozila.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba objasnio policijski službenik koji se susretao sa ovim slučajevima, razbojnici uglavnom koriste lakovjernost pojedinih vozača, ali i detalje na koje vozači generalno nikada ne bi obratili pažnju.Tipičan primjer su slučajevi u kojima vozač ostavlja svoju torbu, aktovku ili slične važne predmete na zadnjem sjedištu, a ne zaključa vozilo iznutra. Iskorištavajući takve okolnosti, razbojnici najčešće djeluju u paru i na semaforu. Kada se vozač zaustavi zbog crvenog svjetla, jedan razbojnik naglo prilazi vozilu, otvara jedno od zadnjih vrata i krade predmet. U momentima kada vozač izađe iz vozila i krene za razbojnikom, njegov partner koristi pometnju, sjeda u vozilo i odvozi ga.

“U ovim slučajevima žrtve su do sada uglavnom bile žene”, istakao je naš sagovornik.Druge momente nepažnje i neopreznosti od strane vozača razbojnici također lako iskorištavaju. Jedan od klasičnih primjera je ostavljanje vozila upaljenog ispred prodavnice ili apoteke. Takvi momenti u kojima se unutar objekta nešto želi kupiti ili provjeriti na brzinu, pogoduju razbojnicima pa čak i sitnim lopovima, koji lako kradu vozilo.

U BiH su zabilježeni i slučajevi krađe vozila na otvorenim magistralnim cestama na kojima nema mnogo prometa, uz prijetnju oružjem. Također, korišteni su i različiti iscenirani događaji na cestama kako bi se građani zaustavili svojim vozilom. Primjerice, razbojnici bi radom u timu iscenirali da je nekoj osobi pored ceste ili unutar njihovog vozila pozlilo ili da im je potrebna hitna pomoć građana koji se približavaju svojim vozilom. Upravo vozilo koje bi se zaustavilo bilo bi predmet krađe, a građani žrtve razbojnika.

U gradskim područjima zabilježeni su i slučajevi praćenja osoba koje su vlasnici skupocjenih vozila i klasičnog otimanja vozila prijetnjom oružjem u noćnim satima.Većina razbojništava dešava se skoro uvijek silovito, iznenadno i prijeteći, tako da žrtva ne može da se snađe. U takvim uslovima razbojnici lako uspijevaju u svojim namjerama.Na zvaničnoj web-stranici MUP-a KS dostupni su savjeti građanima kako da se barem na određeni način zaštite i budu oprezniji. Jedan od osnovnih savjeta je da građani ne bi trebali puštati nepoznate osobe u vozilo, piše Fokus.ba.

“I pored svih preduzetih mjera predostrožnosti, ipak vam se može dogoditi da postanete žrtva razbojnika. U tom slučaju ne pružajte otpor. Ne zaboravite, život vrijedi najviše. Kada to okolnosti dopuste, odmah o napadu obavijestite policiju radi zaštite tragova. Prije dolaska policije ništa ne dirajte”, navode iz MUP-a KS.

Iz MUP-a RS za Fokus.ba su istakli da je u protekle četiri godine na području ovog entiteta zabilježeno devet slučajeva razbojništva gdje je objekat napada bilo vozilo.“Građanima se savjetuje da, ukoliko u bilo kom slučaju posumnjaju u opasnost, svakako pozovu besplatan broj policije ‘122’. Takođe, savjetuje se da ne primaju nepoznate osobe u vozilo i ne sjedaju sami u vozilo s neznancem”, naveli su iz MUP-a RS.

(Republika.ba/Foto: Ilustracija)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *