1000_1472597952kemal-causevic-01-is

Svjedok na suđenju bivšem direktoru UIOBiH: Dva puta sam Sadikovića vozio u motel kod Čauševića

Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), svjedoci Tužilaštva BiH su govorili o sastancima optuženih Kemala Čauševića i Anesa Sadikovića u motelu u Šeheru kod Banje Luke.Svjedok Edin Čano je rekao da je bio Čauševićev vozač od 2004. do 2011. i da je po njega dolazio u motel u Šeheru, gdje je dolazilo više ljudi, među kojima i Sadiković, kojeg lično ne poznaje.

Čano je kazao da ga je Čaušević pozvao po neke stvari u hotelsku sobu, gdje je vidio Sadikovića, kojem je viđao sliku u novinama. Prema svjedoku, sa Čauševićem je išao u Carinsku ispostavu u Tešanj, a vozio ga je i u Srebrenik. “Uvijek sam čekao u autu”, dodao je svjedok.Spomenuo je da je i jedne prilike Naser Orić “išao s njima” u Zenicu, te da je Ramiz Delalić dolazio u Regionalni centar Sarajevo kod direktora Čauševića, piše detektor.ba.

Tužilaštvo BiH optužilo je Čauševića za zloupotrebu službenog položaja, pranje novca te primanje dara i drugih oblika koristi, a Sadikovića za davanje dara i drugih oblika koristi.Drugi svjedok na ovom suđenju, Mensur Halilović je rekao da optuženog Čauševića poznaje od rata, a Sadikoviću je bio vozač deset godina.

Krajem 2009. ili početkom 2010. svjedok je, kako je kazao, vidio Čauševića u krugu firme “Bosnaexpres” u Matuzićima i otpratio ga je do kancelarije. Tada su, prema svjedoku, došli Orić i Sedinet Karić, koje je ranije viđao na pijaci “Arizona”.“Često sam sa Sadikovićem išao u Banju Luku. Dva puta sam ga vozio u motel u Šeher kod Čauševića. Sadiković se zadrži 15 do 20 minuta i pozove me telefonom”, pojasnio je svjedok.

Na pitanje Odbrane da li je vidio optužene zajedno na sastancima u Šeheru, svjedok je odgovorio da jeste jednom kako sjede zajedno. U Šeheru je svjedok, kako je rekao, dva puta vidio Karića.Nastavak suđenja je planiran za 21. decembar, piše detektor.ba.

(Republika.ba/Foto: Arhiva)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *