2816094

Sada se i doktori u TK pitaju!

Sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona u četvrtak bi mogao dobiti kolektivni ugovor, kao i reprezentativnost u ovom kantonu. Rezultat je ovo pregovora koji su nastavljeni jučer u zgradi Vlade TK-a, a na kojima je dogovoreno da se najkasnije do kraja radnog vremena u četvrtak prečisti tekst kolektivnog ugovora, te da Ministarstvo za rad donese rješenje o reprezentativnosti za ovaj sindikat, što praktično znači da doktori postaju socijalni partner Vladi u svim narednim pregovaranjima oko uslova i prava rada.

Poseban ugovor

Štrajk u 13 javnih zdravstvenih ustanova TK-a, u koji su doktori stupili još u prošli ponedjeljak, nastavlja se do četvrtka poslijepodne, a da li će biti prekinut, zavisi upravo od ishoda pregovora.- Štrajk ide i dalje, s tim da vjerujemo da ćemo ga u četvrtak završiti, naravno ako sve ovo što je dogovoreno bude i potpisano. Ako ne bude, onda nastavljamo prema ranijim odlukama – idemo sa kolektivnim otkazima u ustanovama u kojima radimo i to stupa na snagu već 18. juna, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora ovog sindikata, doktor Admir Suljić.

Sve što su doktori zahtijevali praktično je već i ispunjeno, osim prava reprezentativnosti, što znači da dosad nisu imali pravo odlučivati o uslovima u kolektivnom ugovoru za zdravstvo. Upravo to je i bio osnovni razlog zbog kojeg su počeli štrajk.- Insistirali smo, prije svega, na reprezentativnosti, odnosno uvođenju u pravo, što znači da odsad Sindikat doktora pregovara za doktore. Naišli smo na razumijevanje i vjerujemo da će to biti riješeno. Osim toga, tražili smo potpisivanje posebnog ugovora, što nije bilo sporno, ali to je omogućavala činjenica da nismo reprezentativni, tako da vjerujemo da će biti otklonjene sve prepreke, dodao je Suljić.

Sadašnji kolektivni ugovor, koji je za zdravstvo potpisao Nezavisni sindikat zaposlenika u zdravstvu, povećao je i doktorima koeficijente za 0,6. Uz to, dogovoreno je dodatno povećanje koeficijenta naredne godine ukoliko bude novca.- Svi uposlenici u zdravstvu će već u julu osjetiti ova povećanja na svojoj plati. Uz to, sa doktorima je već ranije i dogovoreno i potpisano da se 15. februara naredne godine stupa u pregovore o dodatnom povećanju koeficijenata za 0,6 najviše, ali u skladu sa finansijskim stanjem u Zavodu za zdravstveno osiguranje, kazao je kantonalni ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić.

Kolektivni ugovor je praktično spreman i, prema riječima i jednih i drugih, potrebne su tek minorne ispravke da bi se i potpisao. Ono što je i dalje neizvjesno jeste reprezentativnost, koju ovom sindikatu treba dati Ministarstvo za rad TK-a. Ta odluka još nije donesena, pa ni ministar nije želio prejudicirati u kojem će smjeru ona ići.

Mišljenje suda

– Rješenje o reprezentativnosti će biti doneseno, da li pozitivno ili negativno to ćemo vidjeti, ali iskreno se nadam da će biti pozitivno. Reprezentativnost je bila izdata i ranije, ali je ukinuta posebnom odlukom Vlade TK-a, zbog činjenice da je postojala sudska odluka, gdje je rečeno da sindikat nije ispunio rok od godinu za ponovno podnošenje zahtjeva. Taj period je sad prošao i dobili smo i mišljenje pravnika ovog ministarstva da to ne bi više trebalo biti problem. Zatražit ćemo i mišljenje od Kantonalnog suda u Tuzli, kako bismo otklonili sve nedoumice, dodao je Hadžiefendić.

image
BAHRUDIN HADŽIEFENDIĆ, MINISTAR ZDRAVSTVA TK-A/MIREN ALJIĆ

Podsjećamo, doktori su u štrajku od prošlog ponedjeljka, ali sada već u samo devet javnih zdravstvenih ustanova, s obzirom na to da su četiri ustanove tražile zabranu održavanja štrajka, i to domovi zdravlja Tuzla i Banovići, te bolnice UKC Tuzla i Opća bolnica Gračanica. Tu doktori provode polusatni štrajk upozorenja za vrijeme pauze.

image
(Republika.ba/Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *