A customer holds an iPhone 6s during the official launch at the Apple store in central Sydney, Australia, September 25, 2015. The new iPhone 6s and 6s Plus arrive in stores and at consumers' doorsteps on Friday, kicking off a sales cycle that will be scrutinized for signs of how much juice Apple's marquee product has left. Apple has a tough act to follow after the success of the iPhone 6, but sales are expected to benefit this year from the inclusion of the Chinese market, where the gadget's debut was delayed in 2014 due to regulatory issues.     REUTERS/David Gray      TPX IMAGES OF THE DAY

Procurio tajni Appleov kod, mogao bi ugroziti sve uređaje

Nitko ne zna otkud je došao, ali povjerljivi kod koji se nalazi u svim Appleovim uređajima, nekako je pronašao svoj put do šire javnosti.Iako se radi o kodu koji je temelj Appleovih uređaja, stručnjacima za sigurnost i pojedincima koji se bave jailbreakom uređaja, ovaj je kod poznat barem posljednja četri mjeseca.

Radi se o kodu koji sačinjava iBoot odnosno drugu fazu podizanja operativnog sustava na Appleovim uređajima, koja je odgovorna za popravljanje bilo kakvih grešaka koje su se pojavile. Ako ne popravlja sustav, iBoot provjerava da je program koji je instaliran na uređaj legalan te da je uređaj spreman za korištenje.

Uprvo zbog njegove ključne uloge u pravilnom funkcioniranju uređaja, kod je iznimno dobro zaštićen i zakopan među programskim kodom.Problem je što, kad ga se jednom dokopaju, dobri poznavatelji, mogu ga iskoristiti za sve ono što Apple zapravo ne želi – instaliranje neslužbenih prilagodbi i verzija operativnog sustava i aplikacija, ali i za uklanjanje svih ograničenja koje Apple ugrađuje na uređaje.

U prijevodu, taj kod postaje ključ za pronalaženje slabih točki u Appleovim uređajima, što ih čini ranjivima na hakerske napade.Iako zvuči opasno, Appleovi korisnici ne moraju strahovati od hakerskih napada. Barem za sad.Naime, kod je toliko specijaliziran da postoji samo šačica ljudi koji bi ga mogli odnosno znali iskoristiti za pronalaženje ranjivosti u sustavu i izradu koda koji bi tu ranjivost iskorištavao, prenosi Zimo.

(Republika.ba/Foto: Reuters)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *