timthumb

Prihvaćeni Nacrt zakona o PIO-u, rebalans i nacrt budžeta: Nove penzije, novi problemi

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na vanrednoj sjednici Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je ovaj zakon u proceduru uputila Vlada FBiH, a da ga je radilo Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke.- Novi zakon je sasvim korektan i za sve jednak – istakao je Novalić, koji smatra opravdanim vrijednost boda od 14 KM.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača poslanicima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine penzija za one koji su otišli u penziju po novom zakonu o PIO.Istakao je da je predviđeno da se redovno usklađivanje penzija vrši 15. aprila svake godine.- Zakonom se ostavlja mogućnost vanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih penzija ako su pozitivni ekonomski pokazatelji – naglasio je Drljača.

Iz Koordinacije boračkih udruženja FBiH Almin Škrijelj, koji je bio gost vanredne sjednice, naglasio je  da je novi zakon o PIO potrebno hitno usvojiti da bi bili usklađeni zahtjevi supruga šehida/poginulih boraca koje su izgubile pravo na porodičnu penziju.

– Neke supruge su izgubile to pravo iz razloga što u momentu kada su punile 45 godina njihova djeca nisu bila na redovnom školovanju ili iz razloga što, kada su njihova djeca navršavala 25 godina, one su imale manje od 45 godina. Zbog te diskriminacije oko 1.100 žena posljednjih 20 godina ne konzumira pravo na porodičnu penziju – rekao je Škrijelj.

Iz Unije samostalnog sindikata policije Federacije BiH Mirza Hadžiabdić predstavio je dva moguća rješenja u vezi sa penzionisanjem policajaca koja bi mogla biti upućena kroz amandmane na Nacrt zakona o PIO.- Prvo je da se koeficijent pomonoži sa 1.3, a drugi je da se način obračuna visine penzija utvrđuje posebnim propisima i da to bude kroz dopunu Zakona o policijskim službenicima – kazao je Hadžiabdić.

Tokom rasprave o Nacrtu zakona o PIO, predstavnici opozicije uputili su zamjerke jer smatraju da će penzije budućim penzionerima biti umanjene i da će zakonskim rješenjima najviše biti pogođeni radnici u realnom sektoru. Poslanici ‘većine’ naglasili su da zakonske odredbe utječu na stabiliziranje penzionog sistema i redovnu isplatu penzija. O tome da li zakonska rješenja mogu biti još bolja, kažu, treba se još raspravljati. Uz to poručili su da se sve kategorije penzionera trebaju istovjetno posmatrati.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO, koji je Vlada utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od deset posto i pet posto povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

Predstavnički dom PFBiH usvojio rebalans budžeta FBiH za 2017. godinu

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.694.426.725 KM i koji je manji u odnosu na usvojeni budžet Federacije BiH za 2017. godinu u iznosu od 50,2 miliona KM.

Da bi stupio na snagu potrebno je da predloženu odluku o rebalansu budžeta usvoji i Dom naroda Parlamenta FBiH, što je planirano sutra na vanrednoj sjednici.Ključni razlog za pripremu i usvajanje izmjena i dopuna budžeta su neplanirani prihodi po osnovi sredstava iz klirinškog duga Ruske Federacije u iznosu od oko 72,5 miliona dolara.

Slijedom toga, Vlada je usvojila Informaciju o inicijativi za finansiranje infrastrukturnih projekata iz akumulirane dobiti javnih preduzeća.Vlada se opredijelila da sredstva iz klirinškog duga u iznosu od 107 miliona KM budu usmjerena za unaprjeđenje cestovne infrastrukture, odnosno izgradnju autocesta i brzih cesta.

Dio tih sredstava u iznosu od 7,7 miliona KM, bit će usmjeren i za izmirenje obaveza iz ranijeg razdoblja prema poljoprivrednicima.Izmjenama i dopunama budžeta kapitalni izdaci i transferi povećani za 111.739.336 KM. S druge strane, smanjena je potreba za zaduživanjem s obzirom da su iskorišteni vlastiti izvori finansiranja.

Prihodi od poreza povećani su za ukupno 49,3 miliona KM što predstavlja rezultat poboljšane naplate prihoda od indirektnih poreza i prihoda od poreza na dobit.Također, neporezni prihodi su povećani za 90,5 miliona KM kao rezultat pojačane naplate prihoda od krajnjih korisnika koji su na temelju svojih kreditnih obaveza dužni iste uplaćivati u budžet Federacije BiH.

Kada su u pitanju rashodi rebalansa budžeta FBiH za 2017. godinu, Vlada FBiH je ostala opredijeljena u provođenju restriktivne budžetske politike te su tekući rashodi smanjeni za 33,8 miliona KM.Smanjeni su i izdaci za kamate s obzirom da je Vlada odustala od emisije ukupno 100 miliona KM trezorskih zapisa zbog poboljšane likvidnosti budžeta Federacije BiH.

Kapitalni izdaci i transferi povećani su za 116 miliona KM odnosno za 300 posto u odnosu na planirane i ovo je prevashodno rezultat raspoređivanja sredstava klirinškog duga na izgradnju putne infrastrukture.Predviđen je kapitalni transfer JP Autoceste FBiH u iznosu od 107 miliona KM, koji će biti usmjeren na izgradnju brze ceste Lašva – Nević polje gdje se namjerava usmjeriti 100 miliona KM i dionicu autoceste mostarska zaobilaznica Sjever i Jug, gdje se namjerava usmjeriti sedam miliona KM.

Rebalansom su također planirana sredstva od GSM licence koja će u narednom periodu biti uplaćena u budžet FBiH od Vijeća ministara u iznosu od ukupno oko 4,5 miliona KM, a koja su namjenjena za izgradnju magistralnih i lokalnih cesta.Vlada je rebalansom planirala dodatnih 7,5 miliona KM u izgradnju infrastrukture na aerodromima u Mostaru, Tuzli i Bihaću iz namjenskih sredstava putničke avio takse.Navedenim rebalansom predviđeno je povećanje broja uposlenih u okviru Vrhovnog suda kako bi se započela procedura prijema sudija, ali i tužilaca u Federalnom tužilaštvu već u ovoj godini, a što se nalaže u nastavku implementacije seta antikoruptivnih zakona. Također, usvojen je i popratni akt Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o njegovom izvršavanju.

Prihvaćen Nacrt budžeta FBiH za 2018. godinu u iznosu 2.875.051.837 KM

Poslanici Predstavničkog dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su večeras na vanrednoj sjednici tog doma Nacrt budžeta Federacije BiH za 2018. godinu u iznosu 2.875.051.837 KM.U odnosu na ovogodišnji, budžet za 2018. godinu povećan je za 127,4 miliona KM.

Federalni premijer Fadil Novalić poslanicima je kazao da je Vlada FBiH finansiranju budžeta za 2018. godinu pristupila oprezno i konzervativno, te je finansiranje najvećim dijelom bazirala na domaće izvore, prvenstveno obveznice koje su planirane u iznosu od 150 miliona KM.- Od ovog iznosa vrši se refinansiranje 120 miliona KM obveznica koje nam dospijevaju u toku 2018. godine. Planirana je prodaja potraživanja u iznosu od 60 miliona KM i emisija trezorskih zapisa u iznosu od 360 miliona KM. Kod trezorskih zapisa, također, radi se o refinansiranju dospjelih obaveza i nema povećanja neto duga po ovom osnovu u odnosu na 2017. godinu – naglasio je Novalić.

Vanjsko zaduživanje planirano je u iznosu od 43 miliona KM i najvećim dijelom se odnosi na doznačavanje sredstava od Svjetske banke.Po riječima Novalića, planirane projekcije rasta GDP za 2018. godinu iznose 3,4 posto za BiH, odnosno 4,5 posto za Federaciju BiH. Smatra da vjerovatno mogu biti i veće, potpomognute ulaganjima u razvojne projekte iz federalnog budžeta za narednu godinu.- Finansijska stabilnost budžeta je jedan od nultih prioriteta Vlade FBiH, a dokaz tome je i činjenica da je Vlada u potpunosti sanirala akumulirani deficit budžeta koji smo zatekli u iznosu od 175 miliona KM te planiramo izmiriti i obaveze prema poljoprivrednicima koji nisu bile ni evidentirane odnosno nisu uopšte bile u finansijskim izvještajima – poručio je Novalić.

Kaže da se odgovorna fiskalna politika koju provodi Vlada FBiH ogleda u konstantnom umanjenju vanjskog, ali i unutrašnjeg duga Federacije BiH obzirom da se zadnjih godina vrši značajno veći servis duga nego što se zadužuje.- To se može vidjeti i u Nacrtu budžeta za 2018. godinu gdje se planira servis duga zajedno s kamatama u iznosu od 1241,3 miliona KM dok je zaduživanje, domaće i vanjsko planirano u iznosu od 613,33, dakle u duplo manjem iznosu – ukazao je Novalić.

Zbog pozitivnih pomaka u namjenskoj industriji, istakao je da Vlada namjerava nastaviti finansirati razvojne projekte u ovom području u iznosu od četiri miliona KM, kao i 2,3 miliona KM za Trajni revolving fond Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva koji je uspostavljen pri Union banci.

Da bi bio poboljšan položaj mladih Vlada FBiH planira putem Union banke formirati posebnu kreditnu liniju s kamatnim stopama maksimalno do tri posto, koja će biti usmjerena za rješavanje stambenog pitanja mlađih kategorija stanovništva.Poslanici su prihvatili i Nacrt Zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2018. godinu.Time je završena današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je prihvaćen i Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju te usvojen rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH u iznosu 2.694.426.725 KM.

(Republika.ba/Fena)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *