timthumb-3

Poslanici ponovo burno; Završena rasprava o izgradnji Pelješkog mosta: Evo šta su konačno zaključili zastupnici…

Na  sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine većina poslanika je prilikom rasprave o Pelješkom mostu konstatovala da je ključno održati dobrosusjedske odnose s Republikom Hrvatskom.

Poslanici su danas raspravljali i o Deklaraciji o Pelješkom mostu u kojoj se pozivaju nadležni organi Hrvatske, odnosno EU, da bez odgađanja obustave radnju čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH i da se hitno uključe u razgovore s BiH radi postizanja bilaterarnih rješenje u pogledu razrješenja granica na moru, izvještava N1.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZBiH) napomenula je da je Hrvatska prihvatila zahtjeve BiH o širini plovnog puta i visini mosta.Istakla je da se izneseni stavovi zvaničnika SDA tumače kao zvanični stavovi Vijeća ministara BiH i PSBiH, ali da su to zapravo pojedinačni ili stavovi stranaka. Na to su, kazala je, ona i Bariša Čolak upozorili zvaničnike EU.Krišto je upozorila da se izgradnja Pelješkog mosta isključivo koristi u predizborne svrhe, što šteti svima u BiH, dodajući da je retorika neprimjerena te da su stavovi iznijeti u BiH nanijeli mnogo štete imidžu naše zemlje.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović(SDA) smatra da Hrvatska i BiH pitanje izgradnje Pelješkog mosta moraju riješiti zajedno dogovorom, uz posredovanje EU te uz međusobno uvažavanje i teritorijalno poštivanje.Podsjetio je da BiH ima pravo na pristup prema otvorenom moru, onako kako piše u međunarodnim konvencijama, a da Republika Hrvatska ima pravo da poveže svoje teritorije.

To se pitanje, dodao je, mora uvažavati, ali da se time ne ugrožava BiH pristup otvorenom moru. Međutim, naglasio je da je Hrvatska jednostrano, bez službenih konsultacija s BiH, počela izgradnju mosta.”Iz BiH odlaze različiti stavovi, a svima nam je jasno da je to veliki problem. Zbog toga sam odlučio da napišem pismo u svoje ime i to imam pravo kao zamjenik predsjedavajućeg ovog visokog doma”, kazao je Džaferović, ponovivši da je to njegov stav, ali da je zasnovan na odluci Predsjedništva BiH, koja još nije promijenjena.

(Republika.ba)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *