590785de-2484-441a-8a61-5fd40a0a0a66-nijaz-hastor-preview

Nijaz Hastor izazvao ‘potres’ u Volkswagenu: Zbog odnosa prema ‘Preventu’ njemački gigant smjenjuje direktore

Nadzorni odbor njemačkog autoindustrijskog giganta “Volkswagena” priprema ogromne promjene i preustroj menadžmenta, a jedan od razloga za to je i odnos prema “Preventu”.”Volkswagen” je otkazao sve svoje ugovore s ovim bosanskohercegovačkim dobavljačem, u vlasništvu porodice Nijaza Hastora, koji je prije dvije godine prouzrokovao obustavu proizvodnje u mnogim “Volkswagenovim” fabrikama u Njemačkoj zbog neisporučivanja dijelova.

Nadzorni odbor ozbiljno razmatra izmjene u menadžmentu ove kompanije, a prvi koji se našao na spisku za smjenu je Garcia Sanz, direktor za nabavke, izvještava ”Spiegel”.Autori ove vijesti u ”Spiegelu” nagađaju da bi generalnog direktora Matthias Muller mogao zamijeniti “Volkswagenov” brend-menadžer Herbert Diess.

Sanz se našao na udaru zbog problema s dobavljačem “Preventom”. Godine 2016. u pojedinim fabrikama “Volkswagena” došlo je do obustave proizvodnje, jer “Prevent” nije isporučio naručena kućišta za mjenjače i navlake za sjedišta. Iz “Preventa” su tada kazali da iznenadna odluka o otkazivanju ugovora nema uporište u zakonu niti opravdane ekonomske razloge te da se protivi principima poštenog poslovanja.

Istovremeno, nadzorni odbor VW-a pozitivnim ocjenjuje pregovore koje je Sanz vodio sa Sjedinjenim Američkim Državama, a koji su se ticali skandala “Dieselgate” i varanja na testovima emisije štetnih plinova.Ovaj njemački list, također, navodi da bi za novog direktora ljudskih resursa mogao biti izabran Gunnar Kilian.

(Republika.ba/Fena)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *