novac_ilustracija_buntovi

Najveće plaće u FBiH su u 
elektroprivredi, a najmanje 
u trgovačkoj djelatnosti

Djelatnici koji rade u sektoru proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacije s prosječnim mjesečnim primanjima od 2102 KM bruto najplaćeniji su u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH. Iza njih su s prosječnim iznosima plaća od 2194 KM bruto najplaćeniji djelatnici koji rade u sektoru financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, a potom slijede javna uprava i obrana, obvezno socijalno osiguranje s prosječnom plaćom od 1882 KM.

Djelatnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima manje su plaćeni i njihova prosječan plaća iznosi 1628 KM, a kod djelatnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti iznos prosječne plaće je 1651 KM. Obrazovanje još slabije plaćeno i prosječni mjesečni iznos, prema obračunima Agencije za statistiku FBiH, kreće se oko 1327 KM bruto. Kako je priopćeno iz Agencije za statistiku Federacije BiH, ovim istraživanjem su obuhvaćeni zaposleni u pravnim subjektima svih oblika vlasništva, u tijelima državne vlasti svih razina, ustanove i druge organizacije po organizacijsko-teritorijalnom načelu na razini općine. Nisu obuhvaćeni zaposleni u obrtu i slobodnim profesijama, kao i pripadnici obrane.

Podaci o plaćama prikupljaju se izvješćem koje se u pravnim subjektima popunjava na osnovi evidencija o plaćama. Istraživanjem o prosječnima mjesečnim isplaćenim neto i bruto plaćama zaposlenih u pravnim subjektima obuhvaćene su isplaćene neto i bruto plaće zaposlenih koji imaju zasnovan radni odnos bez obzira na vrstu radnog odnosa i dužinu radnog vremena. Podaci o prosječnoj mjesečnoj isplaćenoj neto i bruto plaći po zaposlenom iskazuju se po načelu obavljenih isplata u tekućem za prethodni mjesec, što odgovara dinamici isplata u najvećem broju pravnih osoba te se i prosjek plaće po zaposlenom odnosi na mjesec za koji je isplata primljena. Djelatnici koji su zaposleni u građevinskom sektoru imaju najmanji iznos neto plaća – oko 560 KM, kao i djelatnici koji su zaposlenici u trgovačkom sektoru s plaćom od 607 KM u prosjeku, piše Večernji list BiH.

– Prosječna mjesečna neto plaća obuhvaća plaće zaposlenih za obavljene poslove po osnovi radnog odnosa i naknade za godišnji odmor, plaćenu odsutnost, praznike i neradne dane određene zakonom, bolovanja koja isplaćuje poslovni subjekt, odsutnost za vrijeme stručnog obrazovanja, zastoje na poslu bez krivnje zaposlenog. Prosječna mjesečna bruto plaća obuhvaća sve vrste neto plaća zaposlenih, plus zakonom propisana obvezna izdvajanja iz bruto plaće, doprinose iz bruto plaće i akontacije poreza na dohodak… – saopćeno je iz Agencije za statistiku Federacije BiH.

(Republika.ba)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *