5a3a810f-a6d8-4f83-bbca-52d30a0a0a66-cima-vax-lijek-rak-pluca-preview

Lijek ocijenjen pozitivno: U BiH dozvoljen promet kubanske vakcine protiv raka pluća

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH dozvolila je stavljanje u promet na tržištu BiH kubanskog lijeka CimaVax EGF, koji se koristi protiv raka pluća.Iz Agencije je saopšteno da je dozvola izdata na osnovu pozitivnih ocjena o kvalitetu, efikasnosti, bezbjednosti lijeka, te odnosa korist-rizik pribavljenih u postupku izdavanja dozvole za stavljanje lijeka na tržište u BiH.

“Za informacije u vezi sa pozicioniranjem lijeka na listu lijekova koji se finansiraju u sistemu zdravstvenog osiguranja, te za nabavku lijeka zdravstvenih ustanova u kojima će se primjenjivati, zainteresovani mogu da se obrate entitetskim institucijama zdravstvenog sistema”, pojašnjavaju iz Agencije.

Poslije izdavanja dozvole za promet lijeka, dodaje se, prestaje nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u smislu dostupnosti potencijalnim korisnicima.U saopštenju je navedeno da iskustva i rezultati prikupljeni u dosadašnjoj primjeni lijeka ukazuju na njegov zadovoljavajući sigurnosni profil.

“Efikasnost lijeka je značajnija u određenim grupacijama pacijenata. Kriterijumi za izbor pacijenata koji su kandidati za ovaj lijek dati su detaljno u tekstu rezimea karakteristika lijeka, koji se nalazi na internet prezentaciji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, navodi se u saopštenju.

Lijek CimaVax sprečava širenje metastaza i karcinom pluća pretvara u hroničnu bolest, objasnio je svojevremeno kubanski imunolog iz Centra za molekularnu imunologiju u Havali Kamilo Rodrigez, prenosi Srna.On je dodao je da se najbolji rezultati postižu kod pacijenata sa mikrocelularnim karcinomom pluća, gdje može da se očekuje da pacijent živi i do pet godina.U prve četiri godine primjene ovu vakcinu je na Kubi dobilo oko 3.000 pacijenata.

(Republika.ba/Izvor: Srna/Oslobodjenje)
One thought on “Lijek ocijenjen pozitivno: U BiH dozvoljen promet kubanske vakcine protiv raka pluća

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *