timthumb-3

Kulminirali problemi u Rukometnom savezu BiH

Evropska rukometna federacija je prije dva dana upozorila Rukometni savez Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova i Olimpijski komitet naše zemlje kako će suspendirati Savez i sve klubove zbog mnogobrojnih problema. Uz sve stare, koji se nakupljaju godinama, pojavili su se i novi problemi. Ima li rješenja i što je potrebno kako rukomet ne bi nestao s teritorija Bosne i Hercegovine?

Godinama unazad Rukometni savez Bosne i Hercegovine susreće se s brojnim problemima u radu. Dug koji je viši od tri miliona maraka, najviše nastao u periodu od 2012. do 2017. godine, iz dana u dan je na osnovu kamata sve veći, a Federalna porezna uprava, prema riječima Almira Zahirovića, predsjednika Rukometnog saveza BiH u ostavci, odbija izdati novi ID broj jer u sistemu već postoji jedan rukometni savez. Problem je nezakonito izvršena preregistracija 2002. godine, što bi novim članovima Upravnog odbora i Saveza stvorilo dodatne probleme.

– Kako je Smajo Karačić registrovan u Poreskoj upravi kao jedini ovlašteni, morate pitati Poresku upravu. Ono što znamo, odnosno, što smo dobili u njihovom rješenju je da je Porezna uprava ID broj izdala na osnovu rješenja iz 1994. i na osnovu neke potvrde da je predato za registraciju u Ministarstvo civilnih poslova, koje, uzgred rečeno, nikad nije bilo nadležno za registraciju udruženja i fondacija – kaže Zahirović.

Revizija poslovanja starog Saveza nikad nije urađena.

– Nakon što smo dostavili rješenje u Ministarstvo pravde 2017. sugerirano nam je da za tu reviziju možemo snositi konsekvence s obzirom na to da se radi o dva pravna subjekta – dodaje Zahirović.

Novi problemi nastali su na relaciji Rukometni savez Bosne i Hercegovine – Rukometni savez Republike Srpske zbog promjene predstavnika i članova Upravnog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske, iz kojeg tvrde da žele pomoći rukometu, ali i da imaju pravo birati i mijenjati svoje članove.

– Poslali smo tri dopisa u kojima smo ih obavjestili da je Rukometni savez Republike Srpske izvršio promjene ljudi koji ga zastupaju, poslali smo i sudsko rješenje Osnovnog suda u Banjaluci, međutim, nismo imali razumijevanje s druge strane jer to rješenje u tom momentu nije bilo pravosnažno – kaže Vojislav Rađa, bivši selektor reprezentacije BiH i član Komisije Rukometnog saveza Republike Srpske.

Federalna porezna uprava, Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo pravde, članovi Rukometnog saveza, Tužilaštva moraju sjesti za isti sto, pronaći rješenja i krivce i naći zajedničku riječ ukoliko ne žele da rukomet na našim prostorima nestane zauvijek. Vremena je malo EHF i IHF dali su rok do 20. augusta.

(Republika.ba/Izvor: federalna.ba)




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *