timthumb

U Federaciji BiH cijene goriva porasle za 5 do 10 feninga

Na većini benzinskih pumpi u Federaciji cijene goriva su porasle za 5 do 10 feninga. To je treće poskupljenje goriva od 1. februara. U RS-u je cijena nafte porasla prije 20 dana zbog razlike u proceduri između dva entiteta.Prvo poskupljenje je bilo nakon usvajanja akciza, kada je gorivo poskupjelo za 20 do 25 feninga. Sljedeće poskupljenje se desilo 16. aprila, za pet feninga.

Iz Federalnog ministarstva trgovine objašnjavaju koji je razlog posljednjeg poskupljenja.“Riječ je o jednom geopolitičkom riziku koji je ovih dana veoma aktuelan u zemljama najvećim proizvođačim naftnih derivata. Od januara ove godine cijena barela je išla od 69, da bi sada dostigla oko 77 dolara na današnji dan po barelu, a moram reći da ujedno sa cijenom barela raste i kurs dolara”, objašnjava Merima Maslo, pomoćnica ministra trgovine FBiH.

Iz Udruženja Naftni komitet BiH su naveli da su dva osnovna razloga poskupljenja naftnih derivata u posljednje vrijeme: “Povećanje cijena nafte na svjetskom tržištu i rast kursa dolara. Prosječna cijena sirove nafte je u maju čak 12% veća nego što je bila u februaru 2018. Dolar je također postepeno rastao u posljednjem periodu, a danas je sa kursem od 1 $=1,647709 BAM, 4% veći od njegovog prosjeka u februaru”.

Razlog velikog poskupljenja nafte je poskupljenje na svjetskom tržištu, tvrdi struka.“Sa 55 je došla na nekih 76 dolara, što je značajno poskupljenje koje je uzrokovano politikom OPEC-a, povećanjem kursom dolara i odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da izađe iz nuklearnog sporazuma s Iranom. S druge strane, nemamo baš ni značajne zalihe kojima bismo eventualno mogli da ublažavamo udare iz inostranstva”, objašnjava Muris Čičić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović objašnjava kako je u u RS-u taj automatizam baziran na dogovoru udruženja distributera, dok se u Federaciji mora dobiti saglasnost – tako da zato povećanje cijena malo kasni.Gorivo je sve skuplje – međutim, na to se ne može utjecati, jer je uzrok svega svjetsko tržište. Ipak, do lančanih poskupljenja nije došlo, što je najavljivano poslije usvajanja akciza.

(Republika.ba/Izvor: federalna.ba)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *