ring-18-promo-900x400

Evropska noć istraživača BiH 2018. u Tuzli

U Tuzli će se ove godine po prvi put održati “Evropska noć istraživača BiH 2018”. U kampusu Međunarodne škole u Tuzli (Richmond Park International schools Tuzla) 28. septembra 2018. godine u  sati građani svih uzrasta imaće priliku da se druže na svojevrsnom festivalu nauke i istraživanja, koji se istovremeno obilježava u preko 300 gradova širom Evrope.
“LET’S STEAM! Stvarajmo nove prilike!“ je slogan pod kojim se manifestacija održava ove godine.

Biće ovo prilika da se zainteresovani upoznju sa nekim od naučnika koji djeluju u Bosni i Hercegovini, te sa najnovijim naučnim i istraživačkim dostignućima u našoj zemlji i šire, kao i da učestvuju u brojnim naučnim zabavnim sadržajima koje  priprema vrijedni tim! Biće tu prezentacija, interaktivnih eksperimenata, kvizova, projekcija i edukativnih igara za sve uzraste!

˝Stalno rastemo, pa smo tako ove godine stigli i u Tuzlu, jedan od četiri grada koji nam se prvi put pridružuju u ludoj naučnoj noći! Osim u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, ove godine ćemo se družiti i u Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom.Dođite i pridružite se zajednici od preko milion radoznalih ljudi koji istovremeno u jednoj noći slave nauku širom Evrope! Budite dio evropskog pokreta za nauku i stvarajte nove prilike zajedno sa nama!Ulaz na manifestaciju i svi sadržaji su besplatni za posjetitelje svih uzrasta. Ponesite samo osmijeh i beskrajno mnogo radoznalosti! Ovom prilikom pozivamo i sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u “Noći istraživača BiH 2018”. Svoj rad možete predstaviti kroz naše tradicionalne sadržaje kao što su naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole za najbolji naučno-istraživački projekat, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost˝, saopštili su organizatori.

Radove, projekte i prezentacije možete prijaviti na konkurs za zvanično učešće srednjih škola, institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u Noći istraživača BiH 2018, koji je otvoren do četvrtka 20. septembra 2018. godine, a preko naše stranice www.nocistrazivaca.ba.Na istom mjestu možete izvršiti prijavu i ako ste zainteresirani da budete dio naše snažne armije volontera, koji su nam svake godine bili neprocjenjiva podrška tokom održavanja manifestacije Tačne lokacije i program manifestacije u devet gradova, kao i svi detalji učešća i kriteriji za prijavu na konkurs takmičenja za srednje škole biće objavljeni na web stranici www.nocistrazivaca.ba, a možete ih pratiti i na facebooku @NocIstrazivacaBiH.

Evropsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuje konzorcij sačinjen od Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženja BALKANFILM, Tidea d.o.o.Banja Luka i United World College, a naš partner u Tuzli je Ričmond međunarodna srednja škola.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.
Stvarajmo nove prilike zajedno u najluđoj naučnoj noći! Pridružite nam se 28.septembra 2018. godine u Tuzli, Slavinovićkog odreda b.b. (prostorije Međunarodne srednje škole), od 17.00 sati!

O Evropskoj noći istraživača

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2017. godine održana u 342 grada širom Evrope, u kojoj je učestvovalo ukupno 2200 istraživača i preko million posjetitelja. „Evrospka noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.

(Republika.ba)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *