djeca-i-muzika

Evo zašto vaše dijete treba svakodnevno slušati muziku

Slušanje laganih, opuštajućih ritmova pomaže lučenje hormona sreće. Stoga trebamo djecu od najranije dobi izlagati ugodnoj muzici. Također, uloga muzike u liječenju je neprocjenjiva jer poboljšava fizičko i emotivno stanje čovjeka.

Djetetu bi odmah po rođenju trebalo puštati muziku, a kasnije ga usmjeravati i na pjevanje ili sviranje nekog instrumenta, ako se primjeti talenat i želja.Djeca uče riječi tako što ih čuju hiljadu puta od drugih iz svoje okoline. Zato je svakodnevno slušanje muzike veoma važno za razvijanje muzičkog talenta djeteta. Ploče, kasete i CD-ovi koriste se kako bi pomogli učenicima da nauče note, fraziranje, dinamiku, ritam i da prepoznaju kvalitetan i lijep ton. Veliki umjetnici, kao na primjer Mozart, bili su okruženi odličnim izvođenjima od samog rođenja.

ULOGA RODITELJA

Kao i pri učenju govora, uloga roditelja u ranom muzičkom obrazovanju je od vitalnog značaja. Od njih se očekuje da nadgledaju vježbanje svog djeteta kod kuće, a ne da ga ostave da samostalno vježba, prenosi pozitivno.ba. Kako bi znali šta i kako dijete treba da radi, jedan od roditelja bi trebalo da bude prisutan na svakom času koje dijete ima sa profesorom i da hvata bilješke. Na taj način se znanje roditelja o muzici i instrumentu razvija paralelno sa djetetovim.

Iako se od roditelja ne očekuje da umiju da sviraju, vrlo često, jedan od roditelja nauči da svira prije djeteta, kako bi bolje razumio šta se od djeteta očekuje da uradi. I roditelji i profesor trude se da obezbijede sredinu u kojoj će ono učiti sa radošću i uživanjem. Okruženje je veoma bitno – ukoliko je dijete okruženo ljudima koji ga vole, podržavaju, njeguju i stimulišu u učenju, razvoj je neminovan.

(Republika.ba)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *