majka-kcer-v-ivash-freepik_01

Evo zašto djecu treba zagrliti čak i kada se ponašaju ružno

Trebali poslati djecu da se ohlade u njihovu sobu? Uvesti neke zabrane i kazne? vikati? Objašnjavati? Mirno razgovarati? No, što ako trogodišnjak baš nije spreman za miran razgovor?Jedno zanimljivo rješenje iskrsnulo je kao savjet stručnjaka, ali i mnogih roditelja koji su ga isprobali i tvrde da djeluje. A to je da djetetu u takvim situacijama dobro dođe zagrljaj. Da, tako je jednostavno, piše Sanja Bubalo na portalu Dječja posla. Evo zašto se zagrljaj čini kao najbolje rješenje:

Djeca bolje uče kroz nagrade nego kroz kazne

Razgovor o samom problemu uz zagrljaj uvijek su bolji odgovor i reakcija na problem od vikanja i kažnjavanja.

Ponekad je neželjeno ponašanje samo poziv u pomoć

Djeca ponekad ne znaju velike osjećaje izraziti na prikladniji način ili ih možda muči nešto drugo što im uzrokuje stres i frustracije. Zagrljaj može biti utjeha koju su trebali i otvaranje vrata za početak dijaloga.

Djeca znaju imati loše mišljenje o sebi i smatraju da ne zavređuju da se netko prema njima lijepo ponaša i zato se ponašaju na način na koji smatraju da će zadobiti poštovanjeA kada na takvo svoje ponašanje dobiju povratno u obliku frustracije i ljutnje, počnu se osjećati još gore i imati još lošije mišljenje o sebi što čini začarani krug. Zagrljajem ih podsjećate da napraviti pogrešku nije tako strašno ida svi nekad griješimo i opraštamo jedni drugima.

Najbolji način za poticanje djece na suradnju je kroz međusobnu povezanost

S pravim odnosom lakše ćete od djece dobiti željeno ponašanje i vjerojatnije je da će biti otvorena za suradnju. Bit će vremena kada djeca neće željeti ili moći surađivati, no i tada je zagrljaj snažno sredstvo za ponovnu uspostavu odnosa.

Ljubav prema djeci je bezuvjetna

Koliko nam se god ponekad ne sviđalo ponašanje naše djece, i dalje h volimo jer roditeljska je ljubav bezuvjetna. Naša djeca to trebaju znati, a ponekad ih na to trebamo i podsjetiti, pogotovo kada imaju “pad morala” i ne osjećaj use dobro u vlastitoj koži.

Ponekad smo mi odrasli ti koji trebaju zagrljaj

Kada naša djeca imaju ispade, povrijede nas te kada više ne znamo što bismo i kako postupili i mi smo ti koji trebamo zagrljaj kako bism ose smirili i uspostavili vezu.

(Republika.ba)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *