sdp-df

Dva stava SDP-a o Dodikovom veličanju genocida, i jedan stav DF-a: Kontradiktornost i konzistentnost

Konzistentnost u politici nije nužno dobra. Političar nekada mora biti i kontradiktoran. Međutim, kada je riječ o krupnim političkim pitanjima po državu kontradiktornosti ne smije da bude. Svaki političar koji pretendira na visoke državničke funkcije i svaka partija koja ima ambiciju da predstavlja građane mora imati konzisentan stav, piše Republika.ba.
Kontradiktornost i konzistentnost pojedinih politika u Bosni i Hercegovini upravo se jučer pokazala na slučaju reakcija na stavljanje van snage Izvještaja o Srebrenici.Koordinacija regionalnih organizacija Socijaldemokratske partije BiH u RS u svome jučerašnjem reagovanju navela je da se radi tek o skretanju pažnje javnosti.
“Prekopavanje kostiju žrtava na teritoriji Srebrenice nedvosmisleno pokazuje da je, u nedostatku obećanih referenduma o samostalnosti Republike Srpske, o Sudu i Tužilaštvu BiH i ostalih njegovih tema za zagađivanje umova birača, ovaj put izabrao najgoru moguću – žrtve i njihove porodice. Učinio je to kako bi još jednom, u dogovoru sa Izetbegovićem i Čovićem, napravio lažnu vijest o nekakvoj promjeni u ovoj zemlji, a zapravo skrećući pažnju sa pitanja opstanka svih naroda i građana.To skretanje pažnje naročito se odnosi na pitanja na koja javnost dugo očekuje odgovore, poput ubistva Davida Dragičevića, policijskog narko-kartela koji dila drogu našoj djeci i isparavanja novca kojeg poreske uprave ubiru sve više, dok vidljivi rezultati ne postoje, osim naravno u rastu ličnog bogatstva njegove i još nekoliko bliskih porodica.  Zato bi, u ime svih nas koje predstavlja kao predsjednik RS, trebao da ćuti i danas i prestane da manipuliše javnošću”, naveli su.
Potpuno suprotnog stava bila je Demokratska fronta i njen lider Željko Komšić koji je jučer kazao da su tvrdnje po kojima Dodik skreće pažnju javnosti od tobože stvarnih problema, izraz potpunog političkog sljepila.
– Nije potrebno ućutkivati Milorada Dodika kada sa skupštinske govornice Narodne Skupštine Republike Srpske veliča genocid koji je u Bosni i Hercegovini. Dodik govori ono što i zaista misli. U zabludi su svi oni koji tvrde da je Dodikovo veličanje genocida samo u svrhu predizborne kampanje. Ono doduše jeste i u tu svrhu, ali se radi o strateškom projektu veličanja genocida koje je davno napustilo fazu negiranja a prešlo u fazu glorifikacije, kazao je danas predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.
Komšić smatra da su tvrdnje po kojima Dodik skreće pažnju javnosti od tobože stvarnih problema, izraz potpunog političkog sljepila.
“Kad neko veliča genocid, nikakvi drugi stvari problemi ne mogu biti veći problem od toga. To je pitanje života il smrti”, kazao je.
Navodi da su današnje Dodikove riječi i uvrede na račun žrtava genocida za koje je ustvrdio da su same odgovorne za vlastitu tragediju podsjećaju na riječi Radovana Karadžića koji je u oktobru 1991.godine najavio genocid.
“Ako Dodik ponovo krene u nasilje, zato neće biti odgovoran samo on, nego i svi oni koji su ga tetošli, kako iz međunarodne zajednice, tako i oni iz Bosne i Hercegovine koji tvrde da je Dodik dobar saradnik”, kazao je Komšić.
Podsjećamo Demokratska fronta je dan ranije uoči održavanja sjednice pozvala srpski narod u RS da spriječi veličanje genocida, ali i dva politička bloka u RS okupljenja oko SNSD-a i Saveza za promjene da učine napore kako bi se pronaše lokacije masovnih grobnica.
Demokratska fronta (kao članica Proevropskog bloka BiH, a koja će nastupiti na sljedećim općim izborima i u Republici Srpskoj) smatra nepotrebnim konsultacije o počinjenom genocidu na koje je predstavnike Saveza za promjene pozvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
– Odavno već postoje relevantne presude međunarodnih sudova koje su jasno utvrdile ishod događaja od 10. do 19. jula 1995.godine u Srebrenici. Smatramo da nikakva paralmentarna komisija na čije formiranje poziva Milorad Dodik ne može ponuditi nove činjenice u vezi sa događajem genocida u Srebrenici.Pošto je očito da smisao ovih konsulatacija o genocidu, između dva srpska politička bloka u Republici Srpskoj, nema za cilj suočavanje sa tim činjenicama, a koje su van svake sumnje pravosudno utvrđene, te ima za cilj daljnju glorifikaciju počinjenog genocida, pozivamo srpski narod u Republici Srpskoj na pokušaj urazumijevanja oba politička bloka s ciljem zaustavljanja veličanja genocida i veličanja najstrašnijih zločina u istoriji čovječanstva a koji su počinjeni na ovim prostorima, naveli su iz DF-a
Predstavnike dva politička bloka u Republici Srpskoj pozvali su da učine ozbiljne napore kako bi se konačno dvadeset i tri godine poslije rata pronašle sve lokacije masovnih grobnica koje još uvijek nisu poznate.
Tek je sinoć u večernjim satima predsjednik SDP-a Nermin Nikšić svojom izjavom o dešavanjima u NSRS uspio donekle korigovati stav koordinacija regionalnih organizacija Socijaldemokratske partije BiH, kazavši, poput Komšića i DF-a da se ne radi o pukoj predizbornoj kampanji..
Današnja rasprava i glasanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske je sramota i civilizacijski poraz. Negiranje genocida u Srebrenici više nije samo puka predizborna retorika. To je politika koja mora biti poražena i odbačena. Ovo je značajno ne samo radi budućnosti svih nas u Bosni i Hercegovini već i radi budućnosti ostatka Evrope, ako ta Evropa zaista želi ostati prostor mira i pravde, izjavio je Nikšić.
(Republika.ba)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *