vlada fbih nova(3)

Đonlagić: Ovo su Fadilove reformske čarolije

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 2. februara donijela je sramnu uredbu kojom ministrima i savjetnicima povećava naknadu sa 1 KM na 250 KM.

Povodom ove odluke, donosimo vam reakcije pojedinih šefova klubova Federalnog parlamenta.

“Mi tu odluku nismo dobili u Parlamentu, ali ne mislim da je vrijeme za povećanje pogotovo ministrima i savjetnicima bilo čega s obzirom da su oni sasvim dovoljno plaćeni, možda i pretplaćeni. Vlada je radila u tajnosti bez medija i zaobilazila Parlament, doduše njoj ne treba Parlament za donošenje takvih odluka, ali u svakom slučaju ta odluka nije moralna.”, kazao je Elvir Karajbić šef kluba SDP-a.

Dženan Đonlagić, šef kluba DF-a kazao je kako je ova uredba sramotna, skandalozna i čisti bezobrazluk.

“Potpuno pokazuje da je premijer Novalić i njegovi ministri žive u odvojenom svijetu, nadrealnom ekonomskom svijetu od građana koje predstavljaju. S obzirom da imamo stotine hiljada obespravljenih radnika i radnika koji trenutno štrajkuju glađu i odbijaju da uzimaju lijekove, oni donose sramotnu odluku o povećanju svojih naknada. Dakle, ovo su Fadilove reformske čarolije. Ovo nema nikakve veze sa ekonomskim reformama i reformskim kursom pod kojim se ova vlada predstavlja. Očekujem da pod hitno stave van snage ovu uredbu jer je ona u potpunosti suprotna onome što trenutna vlada zagovara, a to je smanjenje neproduktivne javne potrošnje. Dakle, bacaju zaista prašinu u oči građanima.” Te dodaje, da “ozbiljna vlada kada želi da sprovede ekonomske reforme onda na svom vlastitom primjeru treba da pokaže obzirnost i brigu u kakvom ekonomskom stanju se zemlja nalazi, i na svom vlastitom primjeru treba da pokaže mjere štednje. Ovo je u potpunosti suprotnost, suprotno onome što zagovaraju, Još jednom, zapravo potvrđuje činjenicu da ovo nije reformska vlada, da je ovo vlada kontinuiteta i ovo je zapravo implementacija jedne ozbiljne priče kako je trebala biti reformska agenda po standardima Evropske unije. Ovo je zapravo implementacija reformske agende na domaći način, koji je potpuno pogrešan. Još jednom se potvrđuje teza da premijer Novalić i ova vlada zaprvo nisu implementirali nijedan ozbiljan reformski zakon. Sve što su dosada uradili je zapravo u suprotnosti standardima Evropske unije.”

Republika.ba
6 komentara na “Đonlagić: Ovo su Fadilove reformske čarolije

 1. Damir Dado Ljuhar

  Narod bira VLADU I kakvu je izabrao taku I zasluzuje!!!!! I molim vas nemojte mi tvrditi kako je narod NAIVAN. Damir Ljuhar

  Reply
  1. selmir

   Nisu je birali ovi sto gladuju, biraju je oni koji imaju od nje koristi, krivo govoris, ali si u pravo da narod nije naivan, vecina zna zasto je glasala za ovo sto je glasala, ali ostatak uistinu i nezna nego se od izbora do izbora nadaju i traze nekog ko ce ih izvesti u bolje sutra samo neznaju da takav ili takvi ne postoje, i zato sasa imamo strajkove gladju i stosta jos , lp

   Reply
 2. Milada

  Sramota! Vidi se nemaju obraza! A narod? Kakav narod? Daleko je to od naivnosti! E pa narode, eto vam, uživajte!

  Reply
 3. Al Kharam

  Narod Zna! I u jedinstvu je snaga! Manipulatori znaju ono sto je Mesa davno napisao: “cudan je ovaj narod – nije naivan ali ga je lako prevariti lijepom rijecju…” Upravo zato ovi smradovi tetose narodu kako bi ga prevarili jos jednom. I sto je najzalosnije – i opet ce.

  Reply
 4. Ernando Skala Skalinada

  Udriiii po NARODU tražili ste dobili ste…ili puške u ruke pa Vi pi njima druge Vam nema!

  Reply
  1. Suljo Osmanović

   Druge NAM nema…to ti pametan smrdi…sakriješ se iza lažnog profila pa funtaj….misliš da si bolji od ovih koji vladaju…ne ti si isti kao i oni…jer da nisi nebi imao razloga da se kriješ ko miš. ..

   Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *