rmu-zenica

Demokratska fronta: Premijeru Novaliću hitno ispunite opravdane zahtjeve rudara dok nije kasno!

Četrdeset rudara Rudnika mrkog uglja  Zenica od juče štrajkuju glađu. U razgovoru ističu da su odlučni ostati u štrajku do ispunjavanja zahtjeva,  bez čega je nemoguć  život njih i njihovih porodica. Zahtjevi se odnose na uplatu doprinosa za PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za rudare koji su ostvarili pravo na penziju i koji već  mjesecima čekaju da dobiju ono sto su krvavo zaradili.Neuplaćena sredstva su iz perioda od  2009. do 2016.godine.

 

U decembru 2017. godine Vlada  FBIH i resorni ministar Nermin Đindić su dali čvrsto obećanje da će se uplata za ove radnike izvršiti do 5.januara. Kako se to nije desilo,  rudari su krenuli u štrajk glađu i u prijetnju samospaljivanjem, jer  kako kažu,  nema izlaza iz ove  situacije u koju  ih je dovelo neodgovorno rukovodstvo i Vlada Federacije.

 

Četrdeset četiri radnika su bez ikakvih primanja, a Vlada se obavezala da će ove ljude zbrinuti po programu uvezivanja radnog staža koji vrše Vlada FBIH i resorno ministarstvo, za što je potrebno obezbijediti 2,3 miliona KM.

 

Za  74 radnika obaveza poslodavca je bila da izvrši uplate doprinosa u visini 1.270 000 KM, koje su po zaključku sa decembarskog sastanka trebale biti uplaćene odmah,  na početku godine. Od 118 radnika sa privremenim rješenjima za penziju RMU Zenica već pet njih nije među živima, a njihove supruge nemaju još stalna rješenja.

 

Rudari se pitaju čeka li to Vlada Federacije da svi nestanu da bi se riješio njihov problem. Nakon razgovora s rudarima,  jedno je sigurno:  Jedinstveni su  na putu ostvarivanja svojih  prava na ono što su zaradili “jedući četrdeset godina teški krvavi kruh sa devet kora!” Na tom putu svi su isti –  i njih 44 bez ikakvih primanja i njih 118 koji ne mogu zbog nečije neodgovornosti ostvariti prava na punu zarađenu penziju.

 

Demokratska fronta daje punu podršku rudarima na putu ispunjavanja opravdanih zahtjeva uz poziv Vladi Federacije i premijeru Novaliću da hitno riješe pitanja života ili smrti ljudi koji ne traže ništa, nego samo ono što su pošteno zaradili.

(Republika.ba/Saopštenje za javnost DF BiH/Foto: N1)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *