11400

CSU ostvarila najgori rezultat na izborima u Bavarskoj od 1950. godine

Kršćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska stranka demokršćana njemačke kancelarke Angele Merkel, zabilježila je na danas održanim pokrajinskim izborima u Bavarskoj najgori rezultat od 1950. godine, prenosi Al Jazeera.

Reuters prenosi da su glasovi CSU otišli ultradesnici što je korak unazad koji bi nosio rizik širenja podjela unutar aktuelne njemačke vlade sklone krizama.

Navodi se da je, prema izlaznim anketama koje je objavila njemačka državna televizija ARD, CSU osvojila 35,5 posto glasova i time izgubila apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu tek po drugi put od 1962, što je ishod koji će sigurno podstaći unutarstranačke borbe u stranci koja po ocjeni Reutersa već predstavlja teškog partnera za Merkel u Berlinu.

Na drugom mjestu prema izlaznim anketama je ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD) koja po prvi put ulazi u bavarski parlament.

Reuters navodi da to znači da će CSU morati da formira koalicionu vladu, što je po ocjeni agencije poniženje za stranku koja je navikla da vlada sama.

(Republika.ba/Nap)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *