covic66

Čović: ‘Ne dao Bog da ne uspijemo promijeniti Izborni zakon’

Kako do izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, bila je tema sastanka čelnika HDZ-a BiH i Hrvatske u Zagrebu. Dragan Čović i Andrej Plenković razgovarali su i o saradnji ovih sestrinskih stranaka uoči izbora u našoj zemlji. U tom pogledu istaknuta je važnost izmjene Izbornog zakona s ciljem osiguranja jednakopravnosti Hrvata.

Kako pronaći rješenje za izmjene Izbornog zakona naše zemlje? Po podršku je prvi čovjek HDZ-a BiH otišao i do Zagreba. Kako je zaključeno nakon sastanka s premijerom Hrvatske, ukoliko se ne pronađe zajedničko rješenje, otvaraju se dvije mogućnosti – neodržavanje izbora ili nemogućnost primjene izbornih rezultata.

Čović je uvjeren da će izbori biti održani jer, kako je kazao, ako se to ne dogodi, onda bi se došlo u ustavnu poziciju kakva je trenutno u Mostaru.”Za HDZ je važno da izborni sustav bude pravičan, rezultira izborom legitimnih predstavnika svih triju konstitutivnih naroda i stoga je važno da se u sljedećim tjednima donesu odluke koje su u skladu i s nekoliko sudskih presuda”, naglasio je Plenković nakon sastanka užih vodstava dviju stranaka.

Evropski put ostaje glavni vanjskopolitički cilj BiH, a dobijanje MAP-a Čović očekuje do kraja godine. No, može li se promijeniti buduće uređenje BiH? Tako Čović ne odustaje od ranijih najava u kojima se spominje i federalizacija.“Federalizam u BiH je nešto što je Plenković s evropskim parlamentarcima definirao kroz Evropski parlament, i to je nešto što apsolutno podržavamo kao koncept”, rekao je Čović.

Naglašava, i sada, ali i kada bi se promijenilo uređenje naše zemlje, nužno je osigurati minimum jednakopravnosti svih naroda. Jedini put za to je, poručuje Čović, da se poboljša atmosfera i postigne konsenzus među ključnim političkim akterima u našoj zemlji.

(Republika.ba/Hina)
One thought on “Čović: ‘Ne dao Bog da ne uspijemo promijeniti Izborni zakon’

 1. Meho Dzino

  Ćović ide po onoj narodnoj: Što je moje, to ja samo moje, a što je tvoje to je i moje i tvoje.

  Tamo gdje je većina, neda prići vlasti a bogme n ičestito. disati .

  Neka Hrvati u Bosni imaju ista prava kao i Bošnjaci u Hrvatskoj.

  Ona uglađena gospoda je najopasnija.i djeluju mi kao lešinari koji su se okomili na Bosnu.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *