epa04323584 (FILE) A woman smokes a cigarette in Berlin, Germany, 26 May 2014. A US jury has awarded Cynthia Robinson a widow of a long time smoker 16 million US dollar in compensatory damages and on top of that another 23 billion US dollar in punitive damages, in Pensacola, Florida, USA, 19 July 2014. The jury found against the second largest tobacco company in the US, R.J. Reynolds Tobacco and determined the company negligent for not informing about the dangers of smoking.  EPA/CHRISTOPH SCHMIDT

Od 1. marta u BiH poskupljuje 67 vrsta cigareta

Nakon što su od 1. januara u Bosni i Hercegovini na snazi nove cijene cigareta, od 1. marta će, dodatno, poskupjeti 67 vrsta cigareta. Bit će to novi udar na džepove pušača, a svoje cijene će podići kompanija TDR Sarajevo. Iz TDR-a su kazali da su Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) već prijavili da će doći do novih poskupljenja određenih vrsta cigareta. “Promjena maloprodajne cijene, odnosno novi cjenovnik proizvoda s maloprodajnom cijenama važeći će biti od 1. marta”, saopćeno je iz TDR-a.

Šezdeset i sedam vrsta cigareta poskupjet će do 20 feninga. Za 10 feninga poskupjet će sve vrste Yorka, a za kutiju će biti potrebno izdvojiti 4,50 KM. Također će za 10 feninga poskupjeti sve vrste Dunhilla, Lucky Strikea, Pall Malla, Rothmansa, Eve Slims, Aure, Codea, 8, Dive i Royala. Za 20 feninga će poskupjeti Drina Gold, Drina Silver i Drina Jedina, dok će Drina Gold 18, Drina Denfine HP 18 i Drina Denfine poskupjeti za 10 feninga. Kako je već pomenuto, ovo je drugo poskupljenje cigarate u BiH od početka ove godine. Iz UIO BiH su naveli da je, iako su od 1. januara 2018. godine na snazi nove cijene cigareta, formiranje cijena slobodno u zavisnosti od kompanije i proizvođača.

Ističu da veliki distributeri sami formiraju maloprodajne cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom te da cijene cigareta i duhana mogu promijeniti bilo kada u toku godine. Inače, pakovanju cigareta bh. građani plaćaju dvije vrste akciza – proporcionalnu i fiksnu. Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definirano da će se od 01. januara 2018. godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza: – proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta – specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada Akciza na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2018. godini i iznosi 104 KM po kilogramu. Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

(Republika.ba/Izvor: Radiosarajevo.ba/Foto: Ilustracija)
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *